Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Avasjö!
   Fotoalbum Gästbok Dokumentarkiv Forum Nyheter
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Att göra 
    ::   Viltvårdsområde 
    ::   Historik 
    ::   "Röntombyn" 
      :: Rödhaken och jag
      :: Strimman av ljus
      :: Strimman av ljus dör
      :: En ensam varg
      :: Margareta
    ::   Avasjövädret 

Webbmaster
Johanna Avadahl
avasjoby@gmail.com

Byålderman
Roger Adamsson

Besök sedan 1 Nov 2010
8709

Rödhaken
Rödhaken och jag
Satt där vid ena kanten av skogsvägen.
Lillavasjöns vatten rann framför mig, emot mig och under mig.Igenom en trumma under vägen och vidare nerströms på väg mot Storavasjön.Vinden låg lugn och svepande på lagom fart, men tog strid då och då röt till över björkskogen slet loss dom gulnade löven som virvlade ut och bort. Bäcken flöt oberörd av vinden sin stilla färd färgad av tusentals av de gula olikmönstrade små konstverken, som en barkbåtstävling som pågick fram till den dag, den natt, den tid – när hösten var över och passerad.
Hade sett en Bäver glida in från kröken nerströms och närma sig, möta dom tävlande löven och simma in i trumman och jag väntade med kameran mot ögat att den skulle visa sig på ”min” sida av vägen. Den kom aldrig. Väntade nån minut innan jag började se mig om neråt bäcken, men inget annat än vatten och löv, ingen Bäver nånstans. Den var borta.
Låg den mitt under mig inne i trumman och hånflinade min sedan länge lokaliserade Granit portionssnus, eller hade den dykt och återvänt tillbaks därifrån den kommit?
Jag slappnade av och sänkte kameran mot mitt knä, tänkte tillfället är över nu. Hörde ett tickande ljud för en stund, som snart upprepade sig igen, och igen . . .
En liten fågel satt i en ungbjörk på andra sidan vägen, en rödbröstad sak med lika rött ansikte, och den kikade åt höger och vänster och om igen som om den inte kunde bestämma sig åt vilket håll den skulle ta. En Rödhake. Jag höjde min kamera och slog in några bilder. Fågeln hörde det mycket väl, precis som jag hörde dess tickande och tsiande läte, men satt ändå kvar. Kikade höger, kikade vänster.
Det var en vuxen fågel. Bör vara på väg nu. Söderut ner i Europa någonstans eller varför inte Storbritannien. Återkommer nog till våren om den ännu lever.
Tog ett par bilder till. Skärpan inte riktigt perfekt. Fågeln satt aningen för nära för mitt objektivs närgräns. Skit samma. Mitt livs andra Rödhake på bild och den första satt banne mig på kikarhåll och blev till ett rött litet löv på min bild, en bild som jag såg på två gånger innan jag raderade.

Jag tänkte: denna lilla Rödhake är precis som jag egentligen. Har sitt sommarboende här nånstans på Avasjö mark och vill hit om och om igen när våren nalkas – precis som jag. Den har sin rutt sitt avstånd sin längtans färd att ta. En kärleksfärd på sitt vis som grundar sig ur något ur ens barndom, ur ens uppväxt. En kärlek som byggts upp inne i det bergiga och skogrika landskap där liksom allt funnits som en enhet. Människor och djur, vilda som brukta. Hur många tusentals familjer bor här egentligen om sommaren? Det existerar ingen glesbygd där. Allt är ett sammelsurium av liv. Ett alltigenom ekologiskt samspel. Ett system som inte syns om man inte vill se det.
K-Å A
Sponsorer
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Roger Josefssons Åkeri
Hälla 50 tals Café
Lappmarksbonden
Edströms Åkeri
Studieförbundet vuxenskolan
Holmgren Bygg AB
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Lindero Lantbruk
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Romby´s i Lomsjö
JTR Lining
Arvid Eckerskog Firma
Timra I Åsele
Lappvärket AB
Björnes Måleri & Golv
Näslunds Väg AB
Danielssons Ko & co
  Åsele byaportal © 2019 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT