Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Baksjöliden!
   Hem Aktuellt Gästbok Kalender Foton Anslagstavla
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Byaföreningen 
    »   Historia 
    ::   Boende/Mötesplatser 
    ::   Fiske 
    ::   Badplatser 
    ::   Leder och sevärdheter 

Vädret Baksjöliden

Hemsideansvarig 

Laila Engman

 


Visa större karta

Baksjölidens historia

 

 Efter en vandringsled finns lämningar från fäbodvallar

Efter en vandringsled finns lämningar från fäbodvallar

Baksjöliden
Baksjöliden, en by med lugn och harmoni. Här hade Lögdabönderna sina fäbodar i början av 1800 talet. En backstugusittare bosatte sig i Baksjöliden , ej så långt från böndernas fäbodar. Där  uppförde han förutom en liten stuga, ett litet fähus, och odlade upp lite åkrar. Bönderna i Lögda upptäckte att backstugusittaren fick fullmatat grovt korn och fullmogen råg. En av dessa bönder, Paulus Erik Nilsson, bosatte sig därför här på 1850-talet.


Idag bor det 16 fast boende, och vi trivs bra här uppe på ”Lia”. På semestrar, och helger kommer det "hem" ägare till de andra husen, så då ökar befolkningsmängden.

 


Skolan
Skolundervisningen i Baksjöliden kom igång i slutet av 1800-talet hemma hos Hans Johansson. Förste läraren på byn var Daniel Johan Hedman. Barnen gick en termin /år här, och andra terminen i Baksjöberg där de fick en ny lärare som hette Tengborg.
Barnen gick 2 terminer i småskolan varefter de flyttades upp i mindre folkskolan som var 4 terminer.
1913 fanns 32 skolbarn i Baksjöliden. Skolan var då inrymd hos Daniel Lindgrens "saln". Emma Eriksson från Långbäcken var lärare,och hon bodde i "kammarn".
Skriv- och räknehäftet var griffeltavlor.
Fotot härunder är taget utanför Strömbergs där de också under en tid hade skolan i "saln" Barnen är födda mellan 1915-1921.
Året när kortet är taget är troligen 1926 eller 27.

 

Skolhuset
En tomt för skolbygget var avsatt vid lagaskiftesförättningen. Den utökades med ett område från Nilssons skifte. 1930 kom byggnationerna igång, Erik Ragnar Eriksson byggde skolan.Stenarna till grunden hämtades med häst från Burseleberget och Stendalen. Gösta Bäckman och John Schultin från Vänjaurbäck ställde sin såg och hyvel på skolgården och sågade och hyvlade allt virke.Valdemar Jonsson från Nordanås murade och Valentin Jonsson från Viska skötte rörmockningen. Måleriarbetet utfördes av Valentin Vestman från Viska. 1938 var det invigning, med hissad flagga och gymnaster. Foto från invigningen finns i byastugan. Nu blev det ordnad skolgång med intagning vartannat år. Första läraren i skolbygget var Ella Norberg. Första bespisningstanten var Nanna Lidberg, dit barnen fick traska iväg för att äta. 1962 lades undervisningen i byaskolan ner, och numera är det vår byastuga, där vi samlas till trivselkväll var 14:e dag, Byadag(ar) en gång /år, surstömmingsfest, mm.

 

         F.v.Rad1.Valter Fransson,Greta Engman,Herta Fransson, Lärarinnan Sanny Bryndahl, Ingrid Fransson,Tycko Hellkvist. Rad 2Elsa Nyström, Ebba Strömberg, Svea Lindgren,Edit Fransson, Signe(från Strand) Rad 3 Ebba Lindgren, Alvar Fransson, Hjalmar Strömberg, Göte Strömberg, Erik Nilsson, och Ingegerd Strömberg                 

                     Fr.v.Rad1.Valter Fransson,Greta Engman,Herta Fransson,                     
Lärarinnan Sanny Bryndahl, Ingrid Fransson,Tycko Hellkvist.
Rad 2.Elsa Nyström, Ebba Strömberg, Svea Lindgren,
Edit Fransson,Signe(från Strand) Rad 3. Ebba Lindgren,
Alvar Fransson,Hjalmar Strömberg, Göte Strömberg,
Erik Nilsson, och Ingegerd Strömberg
 

Foto taget 26/11 2004. Adventsmiddag

Foto taget 26/11 2004. Adventsmiddag

 

Handeln i Baksjöliden
Det började med gårdfarihandlare. Många har traskat genom byn, t ex Ekberg, en stor reslig karl, som sålde underkläder, tyger, strumpor,knappar och sytråd.
Norberg som inte var så stor men hade en väldigt stor väska, som slängdes in på golvet,han färdades med cykel och blev arg om man inte köpte av honom.
Sjölander," lördagshandlarn", kom med bil med stort varulageroch varalltid glad. Han hade alltid köpt varorna billigt, men de skulle snart gå upp i pris "så det är bäst ni passar på och köper nu".
Allard, en gammal man med slitna kläder kom  med sin lilla väska som innehöll knappar,nålar,skosnören, skrivpapper,kammar m.m.
Slåtterberg, var en fin karl med slagfärdigt ordflöde.
Gunnar Sundqvist från Viska cyklade runt på trettiotalet och sen hade vi en Ehard Karlsson från Granträsk, som tog upp ordrar på tyger från en fabrik.
I början av 1900-talet startade en uppskattad handel med dagligvaror.

Den förste stationäre handlaren på byn var Fredrik Olsson.
Han började omkring 1911 med att ta hem varor från Viska. Han hade "affärn" i Daniel Karlssons hus, sedan denne flyttat till Karlsro.Fredrik sålde kaffe, socker, spisbröd och fotogen. Till handelsdisk hade han en gammal dörr på 2 bockar och bredvid disken stod en gammal snuskagge som han fyllde med skorpor inköpta hos Bagar-Sara i Viska.Skorporna var inte bara till salu,utan fungerade också som räknemaskin. För att hålla koll på hur många liter fotogen som han pumpade upp la han en skorpa för varje liter på "disken". Sedan det var mätt färdigt åkte skorporna tillbaka i kaggen
Olsson var den förste att sälja bitsocker, en stor nyhet som skulle ersätta toppsockret, men folket tyckte det var både för dyrt och alldeles för "skryfft", så toppsockret fick vara med ett tag till. Fredrik Olsson upphörde med sin affär 1917.
Efter kom Nils-Olov Engman, som gjort i ordning ett rum hos Karl Engman, med sockerlådor av trä som spikades upp som hyllor, där han hade färdigvägda påsar med varor.
Efter honom blev det Jonas Nyström som tog hem dagligvaror. Den här handeln sparade många turer till Viska,som låg 2,5 mil bort och enda färdmedlen var cykel på sommaren och spark på vintern för de som ägde en sådan.Så många var nog väldigt tacksamma för dessa män som gjorde det möjligt att handla på byn.

Kooperativets inträde
Från oktober 1935 fanns det en filial till Fredrika-Norrfors kooperativa förening i Baksjöliden. 
Agas Karlsson var föreståndare och hade filialbutiken fram till 1965.
Ett kooperativ var en möjlighet att få affär till byn utan kapitalinsats, vilket Agas troligen tyckte var en bra idé. Affären placerades på olika ställen i huset och hamnade till sist i fasrtukammaren där Agas lät ta upp en dörr så affären fick egen ingång. Från början var det fria öppettider, men senaer blev det bestämda tider mellan 14.00 och 19.00. Fast det var klart, var Agas hemma gick det även att komma andra tider.
Varorna togs från affären i Viska, en eller ett par gånger i veckan. Agas gick ner med skottkärra till landsvägen 4km och hämtade varorna,som kom med bussen.Var det tyngre partier lejde han hästskjuts.När det blev bilväg kom n´Klas med lastbilen, oftast direkt från järnvägen med de tyngre partierna.När det blev busslinje upp till Baksjöliden, kunde Agas hämta varor varje dag med sin skottkärra på en betydligt kortare sträcka.
På affären kunde köpas allt man behövde,såsom yxor, yxskaft, dagligvaror,hästskor, arbetshandskar, stövlar,hö,foderhavre och konstgödsel.Fanns inte det man behövde kunde man beställa så kom det om en vecka, t.ex. byggnadsmaterial. Fredrik Olssons affär

Fredrik Olssons affär

Sponsorer
Hälla 50 tals Café
Edströms Åkeri
Lindero Lantbruk
Arvid Eckerskog Firma
Timra I Åsele
Lappvärket AB
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Holmgren Bygg AB
JTR Lining
Näslunds Väg AB
Studieförbundet vuxenskolan
Björnes Måleri & Golv
Roger Josefssons Åkeri
Lappmarksbonden
Romby´s i Lomsjö
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Danielssons Ko & co
  Åsele byaportal © 2017 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT