Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Hälla!
   Nyheter Fotoalbum Dokumentarkiv Gästbok
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Bygdegården 
    »   Historik 
      » Skolan i Hälla
      :: Järnbåten
    ::   Länkar 
    ::   Fiske 
    ::   Logi / Boende 
    ::   Sörsjön 
    ::   Köp / Sälj 
    ::   Bagarstugan 
    ::   Anna-Gunborgs Skrivhörna 
    ::   In het Nederlands 

Inger Olofsson
Junselevägen 20
919 94 Hällaström

E-post
 

Vädret för Hälla på din hemsida?

Anna-Gunborgs
Skrivhörna

Besök sedan 1 Nov 2010
33398

SKOLAN
Skolan hölls, innan bygget, i Petrus Edströms gård. Det var Sofia Vestin som senare gifte sig med Fritz Tjärnström som höll skola där. Hon var nyutexaminerad när hon kom till Hälla. Hon var från Sidensjö. Hon bodde även i huset. Höll skola i köket. Anna berättar: hon gick alla år i skola hos Fritz Tjärnström utom ett år när hon gick för Karin Holmqvist. Det fanns ingen barnbespisning då utan de som bodde nära gick hem och åt och de som hade lite längre hade matsäck med sig. Barnbespisning infördes senare och Märta Backman var den första som skötte om denna. De gick mellan kl 8.00 - 14.00 i de lägre klasserna och senare till kl 16.00 i sista klassen.
Det första skolhuset uppfördes 1902 enligt ritning av Daniel Mattsson, disponent vid Åsele Såg AB. Räkning på skolritning är daterad 1903, en kostnad på 25 kr.
Om- och påbyggnad av skolan utfördes 1926 av en man vid namn Hörnlund. Hällabönderna påkostade det första skolbygget själv, det uppfördes 1903, enligt vad som framgår av Hällaböndernas levererade timmer och kontanta utlägg. Skolan timrades.
Utbetalningar togs efter böndernas och skogsbolagens markarealer:

Daniel Erik Hansson 150 kr
Nils Nilsson 150 kr
0 E Markusson 150 kr
P E Moberg 102 kr
P J Mattsson 150 kr
H P Markusson 17 kr
Strömnäs AB 17 kr
Sprängviken AB 17 kr
M A Eriksson 172 kr
Sprängviken AB 16 kr

Skollärare

Den förste läraren som är känd i skolundervisning i Hälla med korta undervisningsperioder, folkskollärare N 0 Dahlin. Han undervisade i 9 år och tjänsten upprätthölls tidvis av vikarie. Dahlin efterträddes 1864 av folkskollärare L A Hellman. Han var också organist i Åsele. Den kände flottningsförmannen och bonden Herbert Eriksson i Hälla som levde till hög ålder, berättade att han gick i skola hos denne Hellman som var en sträng man av ordningen i skolan. Varje morgon var det psalmsång, enda musikinstrument var en spalmikon, ensträngat instrument, som Hellman spelade och sjöng till med kraftig röst så det ekade i timmerväggarna.
Den lärare som tillträdde tjänsten i det nyuppförda skolhuset 1903 var fröken Hilda Lindmark som senare efterträddes av Hanna Söderlind, Hulda Hamberg m.fl. 1922 tillträdde folkskollärare Fritz Tjärnström som hade lärarbefattning i 35 år i Hälla. Under den tiden som lärare gifte han sig med Sofia Vestin. De båda tjänstgjorde med lärarkallet till 1957.
Den sista läraren i Hälla var Rut Ingelsson som innehaft tjänsten sedan 1950 till 1968.
Skolverksamheten upphörde 1966 i den gamla skolan och den revs några år senare. Skolundervisningen flyttades till Filadelfias lokaler som var nybyggd, till 1968. Därefter flyttades undervisningen till Gafseles nybyggda skola. En epok var då över.


Text: Ann-Cathrin Edström
Texten hämtad ur Hällaboken.
Sponsorer
Lindero Lantbruk
Timra I Åsele
Hälla 50 tals Café
Danielssons Ko & co
Studieförbundet vuxenskolan
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Edströms Åkeri
Romby´s i Lomsjö
Lappvärket AB
Lappmarksbonden
Arvid Eckerskog Firma
Näslunds Väg AB
JTR Lining
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Holmgren Bygg AB
Björnes Måleri & Golv
Roger Josefssons Åkeri
  Åsele byaportal © 2020 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT