Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Oxvattnet!
   Nyheter Fotoalbum Kalender Styrelse
Navigering
    ::   Hem 
    »   Byn 
    ::   Fiske 
    ::   Utflyktsmål 
    ::   Gästbok 
    ::   Protokoll 

Webmaster

Gunilla Svensson

74svensson@hotmail.se


Besök sedan 1 Nov 2010
4385

Lite fakta och historik

Här är en by i södra Lappland som har sina rötter av " Finn-Pål" (1714-1775). Enligt protokoll blev Oxvattnet 1768 ett insynt nybygge som han gav till ett av sina barn Erik (1746-)

Källa :

Borgsjö-Gigsele Gårdar

(Edor Nilsson 1995)

För att antal decennier sedan hade byn Oxvattnet 13 fastigheter med 90 till 100 personer. Byn är idag en by som på vintern har tre fasta boende personer, två fastigheter. Men på somrarna lever byn upp då många hemvändare flyttar till byn igen. Det är på somrarna det mesta fisket pågår men även vinterfiske utövas. Givetvis är öringsfisket det mest spännande men på senare tid har abborrfisket också blivit intressant, stor abborre.

Att byn/sjön fått sitt namn Oxvattnet har sin historia. En mindre nogräknad man hade från sin granne i byn stulit en oxe och härför blivit ertappad. För detta brott fick han slita spöstraff utanför kyrkan i ÅseleEfter denna händelse fick platsen heta Oxnäset och sjön Oxvattnet. Tidigare hade sjön kallats Lomsjön.

En annan historia berättar om en dräng som en längre tid hade halvtidstjänster både i Gafsele och Storlögda. Han tog genaste vägen genom skogen, en sträcka på ca 6 mil, då han gick mellan de båda tjänsterna. Vid en stor tall på Oxnäset lär drängen ha haft för vana att pusta ut vid det som vi idag kallar Nils Pers-tallen. Denna tall har borrats för att fastställande av ålder och man har kommit fram till att den är drygt 350 år.

Sponsorer
Timra I Åsele
Arvid Eckerskog Firma
JTR Lining
Holmgren Bygg AB
Lindero Lantbruk
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Lappmarksbonden
Näslunds Väg AB
Roger Josefssons Åkeri
Björnes Måleri & Golv
Studieförbundet vuxenskolan
Lappvärket AB
Danielssons Ko & co
Edströms Åkeri
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Hälla 50 tals Café
Romby´s i Lomsjö
  Åsele byaportal © 2019 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT