Anpassa textstorlek    A A A 
Välkommen till Tallsjö!
   Nyheter Fotoalbum Kalender Gästbok
Navigering
    ::   Hem 
    ::   Boende & Samlingslokaler 
    »   Sevärdheter & utflyktsmål 
    ::   Småviltjakt 
    ::   Fiske 
    ::   Föreningar 
    ::   Tallsjös historia 

KONTAKT

Byålderman:
Kent Renman

Tallsjö Byasida:
Carl Erik Karlsson

Asplunda lanthandelsmuseum. Från 1895 till i början av 1950-talet fanns det i Tallsjö en specerie- och diversehandel där traktens bönder, bolagsfolk och skogsarbetare handlade amerikanskt fläsk, kaffe, snus, mjöl, salt och socker men också vin, sidendukar och tapeter. På övre våningen bodde handlar-familjen. Efter att ha stått övergivet under många år har Asplunda restaurerats och är idag en kulturhistorisk pärla med välbevarade miljöer från 1890-talet och framåt. Sommartid sker guidade visningar mot bokning av affären med lager och kontor och av handlarbostaden. Öppetdagar med sommarcafé i samband med Åsele Marknad. 
För mer information, se kalendern eller ring tel: 070-2233820.
Se även  www.asplundalanthandel.se

Fornminnen. Tallsjö har varit bebott sedan urminnes tider och det finns ännu spår av de allra första Tallsjöborna. På den lilla ön i Tallsjön och på andra ställen i byn har fynd gjorts, bl a en stenyxa. På byns badplats finns en informationstavla som berättar om dem. På en backe mellan Käringträsket och Norrsjön finns en grop i marken -  troligen en hyddbotten, också den uppskyltad av Västerbottens Museum. Vintertid ser man skylten från skoterspåret som går mellan sjöarna.  

Abborrvattenkojan. Vid Abborrvattnets strand ligger en timrad rastkoja med rejäl eldstad, bord och sittbänkar och fantastisk utsikt över sjön. Framför kojan finns en grillplats. Abborrvattenkojan är ett populärt utflyktsmål sommar som vinter. Sommartid tar man sig lätt hit med bil, på vintern är det skoter eller skidor som gäller. En fantastiskt naturskön plats - inte bara för fiskare! Någon km längre bort längs stranden finns också en grillkåta. 

Spruten. Vid Abborrvattnets utlopp ringlar sig Abborrvattenbäcken över ett område med stenhällar för att sen kasta sig nerför ett ca 5 meter högt vattenfall; Spruten. På hällarna ovanför det lilla fallet finns grillplats och vindskydd.  Ett fascinerande naturområde för gammal och ung. I bäcken kan man få se den alltmer sällsynta flodpärlmusslan. OBS! Plocka inte - den är fridlyst!

Rangelsten. Om man svänger vänster en bit bortanför Spruten hittar man en skyltad stig på några hundra meter upp till Rangelberget och den enorma Rangelsten. Det är ett stort flyttblock som transporterades dit och lämnades kvar av inlandsisen för nära 9 000 år sedan. Stenen är ca 7 meter hög och 4 meter bred. På ovansidan är den nästan helt platt och man kan -  på egen risk – ta sig upp på den på en stege.

Badplats. Mitt i byn finns en trevlig och välbesökt badplats och vår byabastu. Nyckel till bastun finns hos Kent Renman 070-3322820.   

Sponsorer
Lindero Lantbruk
Edströms Åkeri
Roger Josefssons Åkeri
Holmgren Bygg AB
Björnes Måleri & Golv
Vandrarhemmet Gafsele Hostel
Romby´s i Lomsjö
Lappvärket AB
Lappmarksbonden
JTR Lining
Camp Lapponia, Vi arrangerar fiske, jakt och naturäventyr i södra Lappland.
Studieförbundet vuxenskolan
Danielssons Ko & co
Timra I Åsele
Arvid Eckerskog Firma
Hälla 50 tals Café
Scherdins redovisnings & konsultbyrå
Näslunds Väg AB
  Åsele byaportal © 2020 - byaradet@aselebyar.nu Design o teknik - EZIT